FAQ


V: Haalt mijn brommer een grote reis ?
A: Heb je een goed gevoel daarover, ga dan gewoon. Ben je er van overtuigd dat jouw brommer het niet aankan, ga dan niet ! 

V: Moet je veel verstand van een brommer hebben ?
A: Nee. Het is echter wel gemakkelijk als je pech onderweg hebt dat je dit zelf kan oplossen. De meeste automonteurs kunnen de eenvoudige techniek van een brommer wel doorgronden. Ben je ver van huis, dan zullen ze jou zeker wel willen helpen.

V: Hoe lang mag een dagetappe zijn ?
A: Wees verstandig en geniet van de reis. Als je 150 tot 250 kilometer per dag plant, dan is er naast het genieten op de brommer ook nog mogelijkheid om te genieten als je er niet op zit.

V: Wat kost een brommerreis ?
A: Zoveel je wilt ! Iedere dag in een luxe hotel is duurder dan overnachten in een klein tentje op een camping. Eten in (fastfood)restaurants en bij benzinestations is altijd duurder dan even boodschappen doen. Het is maar waar je zelf voor kiest. Ikzelf beperk me tot een dagbudget van achtenvijftig euro per dag (2024). Meestal blijf ik daar onder.

V: Wat kan ik onderweg allemaal zien ?
A: Onderweg kom je allerlei interessante dingen tegen. Om alles goed te ontdekken en te zien is er over het algemeen weinig tijd als je aan het reizen bent. Heb je een rustdag, dan kan je de tijd daarvoor nemen. Plan gerust af-en-toe een "highlight" bezoek in. Mijn ervaring is echter dat de dingen die je het langst bijblijven, per toeval hebt gezien !

V: Zijn er ook speciale brommerroutes ?
A: Op deze website worden regelmatig routes die zijn samengesteld en/of verreden gepubliceerd. Dit kunnen lange afstand bromfiets routes (LAB-route) of tourritroutes (TR-route) zijn. Met verloop van tijd zullen deze routes worden aangevuld.

V: Heb ik een wegenwacht lidmaatschap nodig ?
A: Wegenwacht bromfiets van de ANWB is uitsluitend in Nederland en België geldig. Een reisverzekering (met aanvulling) kan een betere optie zijn. Meestal vergoedt deze ook de extra kosten van vervoer en verblijf als het eigen vervoermiddel uitvalt.

V: Welke spullen voor de bromfiets moet ik meenemen ?
A: Dat hangt een beetje van de bromfiets af. Over het algemeen spullen die het snelst kapot gaan. Een beetje olie, hoewel dit overal in Europa wel te koop is (maar wel gemakkelijk als je het bij hebt; evenals wat extra benzine). Bandenreparatieset voor onderweg met pompje. Bougie en eventueel een bougiekop. V-snaar of kettingschakel, duct-tape, reserve lampen, touw en een klein gereedschapsset. Natuurlijk mogen verzekeringspapieren, rijbewijs, kentekenbewijs en identiteitsbewijs niet ontbreken.

V: Moet ik contant geld meenemen ?
A: Contant geld is altijd gemakkelijk en op sommige plaatsen is elektronisch betalen nog helemaal niet zo ingeburgerd als in Nederland. Zorg dat je jouw dagbudget aan cash bij je hebt. Let op dat er landen zijn waar je kosten betaald over contant geldopnames uit geldautomaten.

V: Wat kan ik allemaal op de brommer meenemen ?
A: Dat is nogal afhankelijk van je brommer. Op het kentekenbewijs staat het maximale gewicht vermeld. Je instructieboekje (te downloaden via internet) vermeld het rijklaar gewicht. Het verschil van die twee is het maximale gewicht dat mee kan nemen. Uiteraard moet je jouw eigen lichaamsgewicht ook nog er van aftrekken. Het advies is om 20% onder het maximaal toegestaande gewicht te blijven. Bedenk dat alle gewicht dat je thuis laat, mooi meegenomen is.